Apam aka Apom Dijamin Paling Sedappp..

Tiba-tiba rasa nak buat apam aka apom beras..mulalah mencari cik goggle....memang banyakkkk resipi apam beras..ada yang guna tapai nasi..ada yang guna yis..ada yang guna eno..apa pula pakai tepung beras sahaja..ada pulak yang campur tepung gandum....pening juga wehhh....telefon mak..mak cakap guna tapai nasi..sudahhhhh...ragi pun tak ada, camna nak buat tapai..kalau ada ragi pun, bukannya reti nak buat tapai nasi tu...
akhirnya...cuba buat satu resipi yang saya nampak banyak orang buat..guna nasi, tepung beras, gula, yis..perap semalaman..masukkan eno, pewarna  dan kukus..lembut tapi tak berapa naik pulak..dan bila sejuk jadi keras pulak..kena buat eksperimen lagilah nih...
versi kedua, guna tepung gandum  pulak...tapi letak baking powder..yang nih rasa cam pelik sikit..
versi ketiga..guna 1 cawan nasi blender dengan 1 cawan air, 1 cawan tepung beras, 1 cawan tepung gandum, 1/2 cawan gula, 1 sb yis..perap 3-4 jam..kemudian masukkan warna kegemaran dan 1 paket eno biru....sapukan sedikit minyak pada cawan lompang dan kukus 15-20 minit...haaa..yang nih okay..naik pun okay..rasa pun lembut jerr...
siap beli nyoq khas untuk makan dengan apom nih..tapi sayang tak berapa muda sangat..tapi bolehlahhhh daripada tak ada...

Comments

Popular posts from this blog

musim cempedak..

tips nak buat dapur ..