Peknga aka Lempeng Kelapa..

Nih antara makanan kegemaran saya..orang belah utara pangge peknga..sebab apa pengge peknga??? Saya ghasa sebab cara nak buat peknga ni ialah dengan cara tempek di belanga..dipendekkan maka jadilah peknga..orang belah selatan panggil lempeng... lempeng kelapa..ada jugak lempeng pisang dan lain-lain lagi..tapi lempeng kelapa memang tak bleh lawan peknga lah..peknga nih biasa dibuat menggunakan nyoq yang agak muda..yang isi masih lembut...tapi taklah selembut cam kita minum ayaq nyoq yang campoq isi tu..senang sangat nak buat peknga nih..bahan asasnya mesti ada nyoq, tepung gandum, ayaq, garam..kalau nak lagi sedap buh ayaq nyoq..lagi la kawww....sukatan tepat saya tak ada...main agak-agak saja..yang penting tak boleh terlampau cayaq atau terlampau pekat....tapi yang terpaling penting yang menentukan sedap tak sedap peknga nih nyoq tu lah..
arghhh..sedapnya makan pek nga hangat-hangat cicah gulai semalam...nampak tak nyoq putih-putih tu..sedapnya...

Comments

Popular posts from this blog

musim cempedak..

tips nak buat dapur ..