Bengkang Ubi Kayu Terpaling Sedappp.....
Bengkang ubi kayu ni antara kuih tradisional kegemaran saya..ini panggilan orang sebelah utaralah..kalau tempat lain panggil bingka...ingat lagi dulu-dulu mak masak bengkang nih..renyah jugak..masak guna dapur kayu..nak kena guna api atas bawah....ehhh silap...yang atas tu bara je kot kalau tak silap saya..dulu-dulu mana la ada oven cam sekarang..kalau ada pun seingat saya oven kotak empat segi jenama Butterfly yang warna hitam tu... letak atas dapur minyak tanah..guna pun untuk buat kuih raya je..
Sejak ada pemanggang ajaib nih, kerja-kerja dapur jadi makin mudah...semua masuk dalam pemanggang ajaib..senang..ikan..ayam..karot..brokoli..kentang...sotong..udang...memang berbaloi sangatlah beli pemanggang ajaib nih..saya dah cuba masak puding roti guna pemanggang ajaib dan menjadi..sekejap sangat..lepas tu teringat nak buat bengkang ubi kayu..tapi saya tak ada parut yang sama cam mak guna tu untuk memarut ubi..sekali cakap je kat mak pasal tu, terus esoknya mak bagitau abah dah belikan parut untuk saya! Efisien sungguh...
Sejak ada pemanggang ajaib nih, kerja-kerja dapur jadi makin mudah...semua masuk dalam pemanggang ajaib..senang..ikan..ayam..karot..brokoli..kentang...sotong..udang...memang berbaloi sangatlah beli pemanggang ajaib nih..saya dah cuba masak puding roti guna pemanggang ajaib dan menjadi..sekejap sangat..lepas tu teringat nak buat bengkang ubi kayu..tapi saya tak ada parut yang sama cam mak guna tu untuk memarut ubi..sekali cakap je kat mak pasal tu, terus esoknya mak bagitau abah dah belikan parut untuk saya! Efisien sungguh...
resepi saya: 2 cawan ubi kayu parut, 1 cawan santan, 1/2 cawan gula, secubit garam, gaul semua... |
masukkan dalam pemanggang ajaib nih.. |
kira-kira 1/2 jam kemudian, sedia untuk dinikmati...saya suka yang agak garing.. |
Comments