Obsesi Mengkudu..
Sejak
pertama kali masak sayur lemak mengkudu, saya telah menjadi obses
kepada daun hijau itu..rasanya yang kelat-kelat pahit terasa amat sedap
di tekak saya..suami dan anak-anak juga menggemarinya..lalu setiap kali
ternampak pokok mengkudu di jalanan, terasa nak saja saya turun dan
mengambil daunnya dijadikan sayur...hahahah..untuk sesiapa yang belum
pernah mencuba, bolehla mencuba...ringkas namun sedap lagi berkhasiat..
Sayur Lemak Mengkudu
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
Seikat pucuk mengkudu (celur dan hiris)
2 ekor ikan kembong (rebus dan ambil isi sahaja)
Bawang besar (hiris)
Cili merah/cili padi (hiris)
Santan
Garam
Cara-cara:
Campur semua dan kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Angkat dan hidangkan panas-panas.
Terbaekkk...
Comments