My Sambal Hitam Pahang..
Minggu lepas adik n adik ipar balik kampung..time balik ke sini mak kirimkan buah belimbing buluh..katanya tengah banyakkkkkk buah...memang tengah musim le tew....memang peberet saya belimbing buluh nih..selalunya saya masak lemak kuning campur udang..tapiiii semenjak dua menjak kenal sambal hitam pahang nih..asal jumpa belimbing buluh mesti buat sambal hitam tu..memang terbaiklah sambal nih...makan dengan nasi panas-panas pun boleh makan bertambah-tambah..perghhh...
![]() |
| mula-mula kena rebus dulu belimbing nih dengan garam kasar...kalau nak sambal tu tahan lama kena la rebus lamaaaaaa sangattttt sampai belimbing tu jadi kecut-kecut..orang pahang biasanya rebus dalam tin..guna kayu api..rebus dalam tin nih sebabnya bekas rebus tu memang akan habis buang jer..tak boleh pakai dah lepas tu..sebabnya dah hitam legam berkerak bagai..rebus tu kiranya cam air dalam belimbing tu dah habis la..saya rebus tak lama sangat..ala takat nak makan sehari dua jer..rebus pun atas dapur gas jer.. |
![]() |
| sambil tu blender la cili api sepedas mana sukahati sendiri..blender ikan bilis..kalau suka pedas tambah cili api banyak-banyak...kemudian letak minyak sikit dalam kuali..masukkan cili api dan bilis yang dah blender tu..gorenggg..kemudian masukkan belimbing rebus tadi yang dah diblender juga...goreng sampai kering..ataupun setakat mana yang kita suka...jangan letak garam sebab garam dah masuk kat belimbing masa rebus tadi.. |
![]() |
| tadaaaa....dah siapppp..makan dengan nasi panas memang sedappppp sangattttt.. |



Comments