itik salai kuala pilah
Ini kali pertama saya membeli itik salai di Kuala Pilah.... Saya cuma ambil separuh sahaja , harganya RM 25.. mm..seekor tentulah RM50 kan..agak mahal juga..tak pe lah..sesekali kan...
itik salai bergantungan...pilih oo pilih... |
dah siap dipotong..menunggu waku masuk ke periuk.. |
masak lemak cili api siap.. |
Sampai je di rumah, terus google resepi itik salai..jumpa kat sini ww.kakinakl.com...mohon share yer k.ina..(dengan ubahsuai mengikut citarasa sendiri)
Bahan-bahan:
1/2 ekor itik
batang serai
santan pekat
air
asam keping
daun kunyit
ubi kentang-potong 6
garam
10 biji cili api-kalau nak pedas boleh tambah lagi
kunyit hidup
halia
Cara-cara:
- Tumbuk lumat cili api bersama bahan lain dan masukkan bersama-sama itik tadi.
- Titikan hujung serai dan masukkan kedalam periuk.
- Masukkan santan pekat dan air dan hidupkan api sederhana dan kacau sehingga santan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan pula ubi kentang dan tunggu sehingga ubi kentang empuk.
- Bila empuk perisakan dengan garam dan masukkan daun kunyit.
- Biarkan sebentar dan barulah dipadamkan api
Hasilnya..memang tidak mengecewakan..lebih sedap berbanding ayam....memang sedaplah....ERBAEKKKKK.....BOLEH BELI LAGI...
Comments